Hasard Cheratte

In Wallonië werd vermoedelijk al sinds de Romeinse tijd steenkool ontgonnen. In de 13e eeuw duiken de

eerste mijnbedrijven op, en dat waren toen nog open mijnen. In de 16e eeuw werd de steenkool ontgonnen op betrekkelijk grote schaal en uitgevoerd in alle windrichtingen. Ook staal en glas werden er geproduceerd. 

Ook de steenkoolnijverheid en zware industrie in de omgeving van Luik kent dan haar opkomst. Omdat men steeds dieper groef, moesten de mijnen ook steeds gemoderniseerd worden. Zo werden hier de eerste pompen en stoommachines in gebruik genomen. De "Charbonnages du Hasard" opende 1860 haar poorten en sloot in 1977.

 

De eerste keer bezocht op 9 mei 2014 met model Astrid:  "Deze foto is gemaakt op ons eerste urbex avontuur. Om op de locatie te komen moesten we een avontuurlijke afdaling maken door een modderig bos. De foto's zijn niet alleen het bewijs van dat het ons is gelukt om in deze fantastische fabriek te komen, maar getuigen ook van de ontlading die we voelden bij het ontdekken van deze bijzondere plek..."

 

Op 18 september 2016 een revisit gedaan met model Kim. Het blijft een prachtige plek en nu wat meer tijd genomen om het terrein te verkennen, waarna we de enigste overgebleven machine gevonden hebben.

 

"under construction"